Skiagraphy

اطلاعات به روز رادیولوژی

Skiagraphy

اطلاعات به روز رادیولوژی

5 عامل برتری CTLM نسبت به ماموگرافی معمولی

دوشنبه, ۲۶ شهریور ۱۳۹۷، ۰۳:۰۰ ب.ظ

5 عامل برتری CTLM نسبت به ماموگرافی معمولی 

میکروکلسیفیکاسیون ها ذرات بسیار کوچک کلسیم داری هستند که ممکن است در بافت سینه رسوب کنند . رسوب این ذرات اولین نشانه های شروع توده است ، این توده ممکن است خوش خیم یا بدخیم باشد . دستگاه ماموگرافی به منظور بررسی همین موضوع ساخته شد .

ماموگرافی ، طیف حساسیتی بین 90% _ 65% دارد یعنی اگر تراکم خوشه های میکروکلسیفیکاسیون ها به اندازه ای باشد که آزمون ماموگرافی را حساس کند ، توده بدخیم گزارش می شود و اگر نه ، خوش خیم .

اولین نکته ی منفی در آزمون های معمول ماموگرافی ضعف  حساسیت در سینه های پر تراکم و با دانسیته ی بالا است . سینه هایی با بافت چگال حساسیت ماموگرافی را نسبت به تشخیص توده های بدخیم و سرطانی کاهش می دهد یعنی این آزمون ها توانایی تشخیص شان در مقابل سینه های پرتراکم کم می شود . و بافت پستانی متراکم منجر به نادیده گرفته شدن ضایعه می شود . نکته ای که حائز اهمیت است این است که اغلب زنان جوان تر دارای سینه های پرتراکم هستند .پس تراکم بافت پستان یک عامل مهم در افزایش ریسک ابتلا به سرطان است . در مطالعات مختلف نشان داده شده است که زنان با تراکم بالای بافت پستان 6_4 مرتبه ریسک بالاتری نسبت به زنان دیگر دارند .

عواملی نظیر سن ، مصرف هورمون ها ، عوامل ژنتیکی و بی ام آی و ... در شکل گیری بافت پرتراکم دخیل هستند اما هنوز دلیل قطعی برای این امر در دسترس نیست .

روشی جدید در علم تصویر برداری بوجود امد که این مشکل را برطرف می کند .

(Computer Tomography Laser Mammography (CTLMبه راحتی در بافت های پرتراکم نفوذ می کند .

این دستگاه همانند دستگاه سی تی اسکن رفتار می کند با این تفاوت که به جای اشعه ی ایکس از لیزر ( نزدیک به مادون قرمز ) (Near Infra Red)

استفاده می شود .

تردید در تشخیص ضایعه ها در بافت های پرتراکم سبب انجام نمونه برداری از بافت پستان می شود که به این روش بیوپسی می گویند . CTLM به عنوان روش مکملی در کنار ماموگرافی معمولی انجام بیوپسی را کاهش می دهد .

نبودن اشعه ی یونیزان و استفاده از پرتوی بی خطر دومین عامل مهم برتری روش CTLM نسبت به ماموگرافی معمولی است .

در یک آزمایش معمول ماموگرافی میزان تابش به بیمار بین 1.5 تا 2.5 میلی گری است که این موضوع خودش ریسک ابتلا به سرطان را افزایش می دهد .

بافت پستان دارای رگ های خونی اکسیژن دار ، غیر اکسیژن دار ، چربی و اب است . لیزر برای جذب در رگ های خونی باید طول موجی بین 600 تا 900 نانومتر داشته باشد تا بتواند هم اکسی و هم د اکسی هموگلوبین را جذب کند .

دیده نشدن ضایعه ها قبل از اندازه ی 1 سانتی متر یکی دیگر از نکات منفی ماموگرافی معمولی است . اما در روش CTLM  ضایعه ی 3-2 میلی متری نیز شناسایی می شوند و نیز ضایعه ی 2 میلی متری و یا بیشتر برای ادامه ی حیات خود نیاز به رگ زائی ( ANGIOGENESIS ) و تغذیه دارد ، CTLM  به خوبی این رگ زائی ها را تشخیص می دهد .

بیمار بر روی تخت خوابیده و بدون هیچ گونه فشاری بر سینه ، یکی از پستان هایش رادر محفظه ی اسکن قرارمی دهد طوری که کاملا معلق بماند و با هیچ قسمتی از دستگاه برخورد نداشته باشد . با تابش لیزر بر آن تصاویر 2 بعدی و 3 بعدی تهیه می شود .

در این روش نمیتوان هر دو پستان راهمزمان بررسی کرد برای همین زمان انجام این روش کمی طولانی می شود که این یکی از معایب این روش است .

چون این روش در ابتدای مسیر است به تنهایی نمی تواند مورد استفاده قرار بگیرد اما طی تحقیقی ترکیب ماموگرافی معمولی و CTLM را بهتر از ماموگرافی تنها گزارش کرده است . این دستگاه به علت هزینه های اولیه خرید آن فعلا مورد استفاده ی همه ی بیمارستان ها واقع نشده و حالت تحقیقاتی آن بیشتر از درمانی آن است .

آیا به نظر شما  مزیت های CTLM ارزش صرف هزینه های گزاف اولیه خرید دستگاه را دارد در حالی که هم اکنون به روش ماموگرافی معمولی به همراه سونوگرافی و MRI تشخیص سرطان صورت می گیرد ؟



نویسنده : محمد جواد انفرادی



نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی